đŸ’Ș Imorgon börjar utmaningen!

Filosoferna i antikens Grekland funderade mycket pÄ vad ett bra liv innebÀr. Men de nöjde sig inte med det. De var fast beslutna att faktiskt ocksÄ leva ett bra liv. I sin bok The Philosophy of Cognitive Behavioral Therapy skriver psykoterapeuten Donald Robertson:

Under antiken sĂ„gs den ideala filosofen som en “sinnets krigare”, en andlig hjĂ€lte liknande Herkules sjĂ€lv. Men sedan de hellenistiska skolornas bortfall har filosofen blivit mer av en bokmal, inte en krigare, utan en “sinnets bibliotekarie”.

Metaforen med krigaren och bibliotekarien Ă€r vĂ€ldigt anvĂ€ndbar för att den belyser ett vanligt problem. VĂ€ldigt mĂ„nga lĂ€ser om hur de kan förbĂ€ttra sitt liv, men ytterst fĂ„ implementerar nĂ„got av det de lĂ€r sig. De flesta Ă€r “sinnets bibliotekarier” och nöjer sig med att förvara lĂ€rdomarna i huvudet.

Men det finns ocksĂ„ ett fĂ„tal personer som inte bara lĂ€ser, utan faktiskt Ă€ven anvĂ€nder, det de lĂ€r sig. De Ă€r “sinnets krigare”, och de tar med sig lĂ€rdomarna för att kunna göra bĂ€ttre ifrĂ„n sig pĂ„ livets slagfĂ€lt.

Det Ă€r upp till dig vilken av dessa grupper du vill tillhöra. Du kan lĂ€sa mailen du fĂ„r i den hĂ€r utmaningen som en bibliotekarie och lĂ„ta idĂ©erna damma pĂ„ hyllorna i ditt huvud. Eller sĂ„ kan du anvĂ€nda dem som en krigare — och förĂ€ndra din sjĂ€lvdisciplin för alltid.

Utmaningen kommer att innehÄlla en serie effektiva strategier för att fÄ saker gjorda, undvika distraktioner och uppnÄ dina mÄl. Men de kommer sÄ klart bara att fungera om du faktiskt implementerar dem.

SÄ jag rekommenderar att du tar dig an utmaningen som en sinnets krigare. Gör uppgifterna i varje mail och applicera det du lÀr dig i ditt eget liv. Det kommer inte vara lika bekvÀmt som att bara lÀsa mailen, men det kommer göra enorm skillnad i hur mycket du fÄr ut av utmaningen.

Imorgon kör vi igĂ„ng! Jag hoppas du Ă€r lika taggad som jag. 😊

Allt gott,
Patrik Edblad
Beteendevetare, författare & coach