🙌 Dag 5: Fira dina framsteg

1954 publicerade neuroforskarna James Olds och Peter Milner en banbrytande vetenskaplig artikel som klargjorde hjÀrnans belöningssystem.

I ett av sina experiment placerade de elektroder i hjÀrnorna hos rÄttor och blockerade frisÀttningen av signalsubstansen dopamin.

Kort dÀrefter förlorade rÄttorna sin vilja att leva. De tappade helt sin aptit och dog efter nÄgra dagar av törst.

NÀr andra forskare senare vÀnt pÄ det hÀr experimentet och tillsatt onaturligt mycket dopamin, sÄ har djuren i stÀllet utfört beteenden i extremt hög hastighet.

I ett experiment gav forskarna en rejÀl dos dopamin till möss varje gÄng de petade med nosen i en lÄda, varpÄ mössen började peta med nosen i lÄdan 800 gÄnger i timmen.

Och mĂ€nniskor Ă€r inget undantag — den genomsnittliga personen vid en spelautomat trycker pĂ„ knappen cirka 600 gĂ„nger i timmen.

Dopamin Àr alltsÄ avgörande för att framkalla mÄlinriktat beteende. Det Àr det som gör att du vill utföra ett beteenden igen i framtiden.

Och du kan faktiskt sjÀlv stimulera produktionen av dopamin i din hjÀrna genom att medvetet skapa positiva emotioner.

Det enklaste och mest effektiva sÀttet att göra det pÄ Àr, enligt beteendeexperten BJ Fogg, att fira varje gÄng du utfört en god vana. Exakt hur du firar Àr upp till dig, men du kan till exempel:

  • SĂ€ga, “Typiskt mig!”
  • Klappa hĂ€nderna
  • Le stort
  • Nicka
  • Göra en liten dans
  • Nynna pĂ„ din favoritlĂ„t
  • FörestĂ€lla dig en publik som jublar

NĂ€r du skapar positiva emotioner pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet kommer din hjĂ€rna att associera din vana med de hĂ€r kĂ€nslorna. Och inom kort kommer den börja frisĂ€tta dopamin i anslutning till vanan som fĂ„r dig att vilja göra om den—igen och igen och igen.

Dagens uppgift Àr dÀrför att börja fira dina framsteg. Hitta ett sÀtt att fira som gör att du kÀnner dig stolt och glad.

Se sedan till att fira ordentligt varje gÄng du gjort din hörnstensvana. Ju starkare positiva kÀnslor som du skapar, desto fortare kommer vanan att sÀtta sig.

Allt gott,
Patrik Edblad
Beteendevetare, författare & coach